Pinhole_Clack-06klein.jpg
<<
IMGP0510_Pn_Rc.jpg
<
vergelijking_11_1_van_1_.jpg
·
joris_rond.jpg
>
IMGP0499_Rc.jpg
>>

Klik op de foto om een grotere foto te bekijken

Plaatser: Frank  (bekijk de galerij van deze gebruiker)

Zoals elders aangegeven vraag ik me af of het een goed idee is om gescande afdrukken in de gallery of op het internet te plaatsen, als je de mogelijkheid hebt om negatieven te scannen. Ik vrees namelijk, dat de kwaliteit van de papieren afdruk (scherpte, contrast) in een scan niet geheel behouden blijft en dat je met gescande negatieven voor dit doel beter af bent.
Hierbij in willekeurige volgorde, telkens de van papier gescande versie, naast het gescande negatief.
Ik plaats deze serie omdat er hier enkele malen een opmerking in die richting gemaakt is, niet omdat ik zo nodig iets wil bewijzen. Door de verschillende werkwijzen, verschillen de foto's van elkaar, maar daar gaat het nu niet om.
· Datum: Zo Februari 21, 2016 · Bekeken: 10990 ·


Herman Roes

Geregistreerd: June 2013
Berichten: 594
Ma Februari 22, 2016 12:00

Frank,
Interessant. Toen ik een paar jaar geleden de zwart wit fotografie weer ter hand nam ben ik bij gebrek aan een negatief scanner en nog geen mogelijkheid om zelf film te ontwikkelen begonnen met laten ontwikkelen en afdrukken en daarna de afdruk te scannen met mijn HP-deskjet 3070 A. In eertse instantie was ik verrast door de kwa;iteit van de scans. Later toen ik zelf ging ontwikkelen en een nieuwe scanner had aangeschaft (epson V500) zag ik toch wel verschil in kwaliteit. Maar soms zie ik beelden waar het scannen van de print verrassende eindresultaten gaf en ook de mogelijkheid om de afdrukken fysiek te behandelen door om het even wat voor technieken als krassen schuren verven etc. terwijl het negatief intact blijft. Heel eerlijk kan ik niet zeggen doe dit of doe dat. Het is zoals jezelf aangeeft je wilt en hoeft niets te bewijzen. Ik denk zelf dat in het creative proces het gebruik van een tussen medium zoals een bariet veel mogelijkheden toevoegt.
Ik hoop dat je hiermee enigszins aan jouw vraag tegemoetgekomen bent.
Hartelijke groet,
Herman
Frank

Geregistreerd: Augustus 2006
Berichten: 1775
Ma Februari 22, 2016 14:20

Eigenlijk wilde ik voor mezelf over 2 zaken meer duidelijkheid.
1.Hoe moeilijk is het om in de doka hetzelfde te bereiken als met gescande negatieven mbv alle beschikbare software? Ik had verwachtte dat er met die software, in mijn geval Adobe CC en NIK, veel meer mogelijk zou zijn. In de praktijk blijkt dat het heel goed mogelijk is om in beide gevallen vergelijkbare resultaten te bereiken.
2.Is het nodig om negatieven op hoge kwaliteit te scannen en vervolgens te bewerken, of kun je net zo goed printen in de doka en vervolgens die print scannen. Ik verwachtte een flinke achteruitgang van de kwaliteit van de print.
In de praktijk blijkt dat wel het geval te zijn, maar zoals bij een andere foto beschreven, verdwijnen die verschillen volledig na plaatsing in de gallery.
Voor de duidelijkheid, ik vergeleek een Imacon scan van een 56x94mm negatief op 3200dpi (je kunt dan letterlijk de filmkorrels tellen) met een op een Epson V700 op 800dpi gescande afdruk van datzelfde negatief. Of er wellicht iets mis is met mijn Epson weet ik niet. Wellicht bereiken anderen met een scan van een afdruk betere resultaten.
Wat daarbij opvalt, is dat de scherpte van de fotoscan veel minder is en waarschijnlijk verlies je ook wel wat contrast, maar daar ben ik niet eens aan toe gekomen. Daarnaast heb je veel meer last van stof en andere ongerechtigheden, zowel op de foto als op de glasplaat. Beiden waren van tevoren gereinigd, maar dat grote oppervlak gaat dan meespelen.
Tum

Geregistreerd: Maart 2007
Berichten: 2117
Di Februari 23, 2016 17:52

Dat de scherpte minder wordt komt door de vergroting (en op een 'bobbelig' oppervlak). De scan van de afdruk geeft heel scherp de verminderde scherpte weer Smile
Frank

Geregistreerd: Augustus 2006
Berichten: 1775
Di Februari 23, 2016 20:59

ik vraag het me af. Ik denk dat de flatbedscanner er een puinhoop van maakt. Ik zal mijn afdrukken nog eens met een loepje bekijken. Wordt vervolgd.


Powered by: PhotoPost PHP
Copyright © 2006 All Enthusiast, Inc.

Geen enkel onderdeel van deze website, tekst, afbeeldingen of code mag worden gekopieerd, gereproduceerd, gepubliceerd of gedistribueerd via welk medium dan ook, zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de respectievelijke copyright houders.