Rc00243_Rc.jpg
<<
Rc00247_Rc.jpg
<
Rc00237_copy2.jpg
·
ap000236_Rc.jpg
>
Rc00235_copy2.jpg
>>

Rc00237_copy2

Plaatser: Herman Roes  (bekijk de galerij van deze gebruiker)
· Datum: Za November 12, 2016 · Bekeken: 7586 ·


Herman Roes

Geregistreerd: June 2013
Berichten: 594
Zo November 13, 2016 10:53

Tum, Clemens,
Zoals jullie zien, het witte randje is weg. Het is een kwestie van minder contrast. Maar wat er nu gebeurd binnen de jpg niemand weet het, althans ik heb dit regelmatig links en of rechts aangekaart maar nooit een antwoord gekregen. Bedankt voor jullie commentaar.
Frank

Geregistreerd: Augustus 2006
Berichten: 1501
Zo November 13, 2016 14:55

Op welke resolutie scan je en in welk formaat?
Dit soort dingen kan gebeuren als je een jpg gaat bewerken.
Frank
Clemens

Geregistreerd: Februari 2014
Berichten: 579
Zo November 13, 2016 17:22

Deze versie komt direct natuurlijk over. Zo is die wel goed.
Ik scan 6x6 negatieven vaak met wat overdreven resolutie (op A4 scanner). Dacht zo'n 2400 DPI naar Tiff. Dan open ik ze in fotoshop en na wat standaard bewerken snij ik bij naar 20x20 cm / 300 DPI Jpeg. Voor web gebruik meestel 900 pixel en circa 75 % compressie om binnen 300 k te blijven.
Herman Roes

Geregistreerd: June 2013
Berichten: 594
Zo November 13, 2016 19:02

Frank,
Ik gebruik een Epson V500 photo scanner. Ik scan alleen de negatieven, 3200 DPI in het format PNG . Dit laatste is nodig als je met een Apple pc werkt, de scanner wil wel JPG scannen maar kan ze niet exporteren naar de MAC. Daarna verander ik de PNG bestanden middels photoshop elements naar JPG.
Dat is alles.
Hartelijke groet,
Herman
Frank

Geregistreerd: Augustus 2006
Berichten: 1501
Ma November 14, 2016 09:07

Hallo Herman,
Links en rechts weten ze het misschien niet, maar hier in het midden wel :-)
PNG is totaal ongeschikt voor dit soort gebruik. Het feit het daarna wordt omgezet in JPG maakt het er niet beter op. Er is dan al zoveel met dat bestand gebeurd, dat iedere aanpassing, die je daarna in Elements doet, al heel gauw teveel wordt.


Het goede nieuws is, dat een Mac prima met jpg's kan omgaan. Er is ergens anders iets fout. Dat kunnen je scaninstellingen zijn of iets anders met de software.
Ik neem aan, dat je de Epson software gebruikt (doe ik ook, naar volle tevredenheid).
Wat je zou kunnen proberen is het volgende:
Verwijder handmatig de Epson software, ook in Library-Application Support. Prullenbak legen.
Ga naar systeemvoorkeuren en kies printers en scanners. Dan cltr-click op het rijtje links. Je krijgt dan een keuzemenu, waarin je de apparaten opnieuw kunt instellen. Doe dat, dan is het rijtje schoon. Waarschijnlijk moet je dan later handmatig je printer opnieuw toevoegen, maar dat is niet zo moeilijk.
Ga naar de Epson site en download en installeer de nieuwste software voor jouw scanner.
De kans is groot dat het dan opgelost is.


Overigens zou ik negatieven, die je wilt bewerken altijd als tiff 16 bits grijswaarden scannen in de scansoftware niets bewerken, ook niet verscherpen, alleen wit en zwart instellen, dan kun je er ongestraft het meeste mee doen.
Je scan kan er dan wat grijs uitzien, maar dat komt allemaal goed.


Tenslotte, download de gratis nik software als plugin van photoshop elements. Dat werkt veel fijner dan welk ander bewerkingsprogramma.


Succes,
Frank
Herman Roes

Geregistreerd: June 2013
Berichten: 594
Ma November 14, 2016 13:52

Frank, Dank voor je uitermate professionele antwoord. Tiff heb ik destijds afgezworen vanwege de immense grote van de scans. Mijn Mac heeft welliswaar i terrabyte maar toch. Destijds heb ik me uitgebreid ingelezen in JPG, PNG, TIFF, Raw. Ik denk dat iedereen daar moet kiezen naar zijn behoefte en wijsheid. Ik zal de Tiff nog eens aanzwengelen. Waarom de JPG uit de scanner niet in de Mac komt weet ik niet, heb me ermee afgevonden. Ik doe geen enkele fotobewerking in de scanner. Het beeld komt zoals het komt en ik doe alle bewerkingen zelf achteraf. De Niksoftware staat op mijn Mac, ik wil er even op wijzen dat het beruchte witte randje uit die software komt en niet in mijn handmatige bewerking uit photoshop elements 13. Overigens overtuigd de nik software niet bij Rollei foto's, daarentegen zie ik uitstekende resultaten met foto's die gescand zijn vanaf 35 kleinbeeld. De Nik software stuurt me regelmatig naar huis met meldingen als onleesbare file en of nik software onherstelbaar beschadigd. Als ik mijn Rollei negatieven wil bewerken. Dat is dus minder handig


We gaan gewoon verder Frank, misschien is het JPG probleem middels software update allang opgelost. Ik heb het gewoon niet meer geprobeerd. En jawel de Mac kan prima met JPG overweg als ook met alle andere formaten als TIFF,RAW,PSD, etc.
In ieder geval hartelijk dank
Herman
Hein

Geregistreerd: September 2010
Berichten: 404
Di June 20, 2017 18:21

Mooi strak Herman.


Powered by: PhotoPost PHP
Copyright © 2006 All Enthusiast, Inc.

Geen enkel onderdeel van deze website, tekst, afbeeldingen of code mag worden gekopieerd, gereproduceerd, gepubliceerd of gedistribueerd via welk medium dan ook, zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de respectievelijke copyright houders.