Startpagina Rolleiflexclub.nl Forum Rolleiflexclub
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistreerRegistreer 
Gallery ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen 
Flow fim&scan
Ga naar pagina Vorige  1, 2
 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Forum Rolleiflexclub -> De digitale werkwijze
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
frederix
Geregistreerde gebruiker


Geregistreerd op: 29-11-2008
Berichten: 972
Woonplaats: Amersfoort

BerichtGeplaatst: Wo Okt 07, 2009 19:30    Onderwerp: Reageer met quote

Interessant om te lezen hoe anderen met scannen en beeldbewerking omgaan. Ik doe het eigenlijk heel simpel en moet zeggen dat ik er wel tevreden over ben.

Ik start mijn scansoftware behorend bij de betreffende scanner op in PS. File >import> keuze van scanner uit menu
Zo start of mijn Nikon Scan 4.0 (kleinbeeld) of mijn Epson Perfection V500 (6x6) software op.

Ik laat de scanner software geen andere bewerking doen dan ICE.
Ik stel de scansoftware zo in dat ik scans krijg van ca 2650x 2650 pixels (voor 6x6) of 4100 x 2650 pixels (voor kleinbeeld). Verder stel ik de software in op 48 bits kleuren. De kleurruimte is Adobe RGB. Na het scannen sluit ik de scansoftware en blijven de scans geopend staan in PS. Ze zijn dan pure scans, noch TIF, noch JPG , en zijn dan ook nog niet als zodanig opgeslagen.

Als alle bewerkingen zijn gedaan en zijn geschaald naar 2650x2650 of 4100 x 2650 pixels verscherp ik de scans met Smart sharpen en plak de scans op een wit canvas van 3000 x 4500 pixels. Zo krijg ik bestanden met standaard een witte rand, deze bestanden sla ik op als TIF. De bestanden zijn ca 80 mb groot.

De bestanden t.b.v. publicatie op het web verklein ik naar 800 pixels breed, een 8 bits kleurdiepte en sRGB als kleurruimte. De bestanden worden opgeslagen als JPG met matige compressie (7 in de schaal van 1 tot 12)

Zwartwit films zijn moeilijk te scannen, je kunt geen ICE gebruiken omdat ICE volkomen over de zeik gaat met de structuur van zwartwit films. (Theo, heb jij voor het scannen van jouw zwartwit foto's van Groningen wellicht ICE aan gehad? Daar lijkt het namelijk op) Voor zwartwit heb ik laatst de Kodak BW400CN gebruikt. Ziet eruit als een kleurenfilm, je kunt gewoon ICE aanzetten en je krijgt fraaie zwartwit scans.

Al met al ben ik wel tevreden over deze workflow en heb eigenlijk geen aanleiding om hier iets aan te wijzigen.
_________________
met een vriendelijke groet

Frederix
www.fredoosterhuis.nl


Het belangrijkste onderdeel van een camera is en blijft de fotograaf
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Jonnie88
Geregistreerde gebruiker


Geregistreerd op: 14-6-2008
Berichten: 996

BerichtGeplaatst: Wo Okt 07, 2009 19:49    Onderwerp: Reageer met quote

Die optie van rechtstreeks importeren is denk ik wel de "schoonste".

Omdat mijn scanner vrij traag is doe ik editen en scannen tegelijk; echter in PS Elements kan ik geen scan uitvoeren en tegelijkertijd editen dus gebruik ik een ander programma om de scansoftware aan te sturen. Die werkt bij Canon namelijk niet standalone. Dat programma is momenteel Irfanview en slaat de tifs op.

Jon
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Frank
Geregistreerde gebruiker


Geregistreerd op: 23-8-2006
Berichten: 1271
Woonplaats: Dordrecht

BerichtGeplaatst: Do Okt 08, 2009 8:35    Onderwerp: Reageer met quote

Vanuit Photoshop scannen is m.i. niet "schoner" omdat je nog steeds hetzelfde scanprogramma gebruikt. Mijn probleem was juist dat ik het idee had dat deze programma's altijd iets met het beeld deden, althans bij Epson en Minolta. Met Nikon heb ik geen ervaring. Bij raw scannen met Vuescan heb ik het idee, dat dat een stuk beter geregeld is.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Theo Bartelings
Geregistreerde gebruiker


Geregistreerd op: 5-9-2006
Berichten: 1222

BerichtGeplaatst: Do Okt 08, 2009 10:46    Onderwerp: Reageer met quote

Fred,

De epson 4180 heeft geen ICE. De Minolta 5400 wel.
ICE wordt i.c.m z/w autm. uitgezet. Immers iedere korrel wordt gezien als een afwijking. Shocked Shocked
De foto's had ik al vervangen. Maar als dit niet opgevallen is kan ik deze ook wel verwijderen. Crying or Very sad Crying or Very sad

Het importeren van een scan programma in PS/Gimp of wat dan ook heeft n.m.i. geen directe invloed. Het beeld wordt wel ter degen opgeslagen in eigen format in het interne geheugen van PS e.d. Uiteindelijk bepaalt de scan software het beeld, niet PS e.d.
Het heeft wel voordeel met JPG. Immers JPG opslaan en daarna weer openen is data verlies. Dit geldt niet voor TIFF.
Helaas voor Gimp wel omdat deze geen 16 bit aan kan. Naar verluid wordt dit in de volgende grote versie verbeterd. Razz Razz

Jon,

Als het goed is moet Irfanview ook RAW aankunnen.

groet,

Theo
_________________
Mister.....T
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
frederix
Geregistreerde gebruiker


Geregistreerd op: 29-11-2008
Berichten: 972
Woonplaats: Amersfoort

BerichtGeplaatst: Do Okt 08, 2009 12:07    Onderwerp: Reageer met quote

Theo Bartelings schreef:

De foto's had ik al vervangen. Maar als dit niet opgevallen is kan ik deze ook wel verwijderen. Crying or Very sad Crying or Very sad


Kom Theo, stop maar met huilen, zo erg is het toch allemaal niet? Confused

Ik had niet meer op de gallery gekeken en dus niet gezien dat jij nieuwe foto's had geplaatst. Jouw Groningen-foto's zijn nu inderdaad veel beter geworden. Embarassed
_________________
met een vriendelijke groet

Frederix
www.fredoosterhuis.nl


Het belangrijkste onderdeel van een camera is en blijft de fotograaf
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Theo Bartelings
Geregistreerde gebruiker


Geregistreerd op: 5-9-2006
Berichten: 1222

BerichtGeplaatst: Do Okt 08, 2009 15:14    Onderwerp: Reageer met quote

frederix schreef:
Theo Bartelings schreef:

De foto's had ik al vervangen. Maar als dit niet opgevallen is kan ik deze ook wel verwijderen. Crying or Very sad Crying or Very sad


Kom Theo, stop maar met huilen, zo erg is het toch allemaal niet? Confused

Ik had niet meer op de gallery gekeken en dus niet gezien dat jij nieuwe foto's had geplaatst. Jouw Groningen-foto's zijn nu inderdaad veel beter geworden. Embarassed


Razz Razz
_________________
Mister.....T
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Theo Bartelings
Geregistreerde gebruiker


Geregistreerd op: 5-9-2006
Berichten: 1222

BerichtGeplaatst: Do Okt 08, 2009 19:27    Onderwerp: Reageer met quote

@Frank,

En wat is dit dan?? Wink Wink



groet,

Theo
_________________
Mister.....T
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Frank
Geregistreerde gebruiker


Geregistreerd op: 23-8-2006
Berichten: 1271
Woonplaats: Dordrecht

BerichtGeplaatst: Do Okt 08, 2009 19:34    Onderwerp: Reageer met quote

Ziet eruit als een programmaatje waarmee je van een (raw)bestand een DNG maakt.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Theo Bartelings
Geregistreerde gebruiker


Geregistreerd op: 5-9-2006
Berichten: 1222

BerichtGeplaatst: Do Okt 08, 2009 23:04    Onderwerp: Reageer met quote

Frank,

Ja jammer. Heeft in het besproken traject geen fuctie.
Heb de dngconverter van adobe gedownload en in de virtualbox ge´nstaleerd.
Een vuescan met dng gemaakt en weer geconverteerd.
Gimp had hiermee wel moeite. (slechts 10% van de pixels).
Moet dit nog even uitzoeken.
Xniew gaf de dng goed door.

Paul,
Vuescan trailversie kan dng aanmaken. (zit verborgen)
in outbox de tiff-knop aanvinken dan komt de dng-knop tevoorschijn.

groet,

Theo
_________________
Mister.....T
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Frank
Geregistreerde gebruiker


Geregistreerd op: 23-8-2006
Berichten: 1271
Woonplaats: Dordrecht

BerichtGeplaatst: Vr Okt 09, 2009 12:35    Onderwerp: Reageer met quote

Theo,
Ik denk dat ik door de wervende teksten op de Adobe site wat in verwarring ben geraakt. Adobe DNG converter kun je alleen gebruiken om een ander bestandsformaat (gewoonlijk raw) om te zetten in DNG.
Je hebt dan nog steeds een rawconverter nodig om bewerkingen uit te voeren. Ik kan me voorstellen, dat een dergelijk programma (rawconverter) er voor jouw besturingssysteem ook wel is.
Groeten,
Frank
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Theo Bartelings
Geregistreerde gebruiker


Geregistreerd op: 5-9-2006
Berichten: 1222

BerichtGeplaatst: Za Okt 10, 2009 11:27    Onderwerp: Reageer met quote

Frank,

Daar ben ik inmiddels ook achter. Het progje wat ik je liet zien is er zo'n.
Ik ben nog een beetje aan te spelen met de mogelijkheden.
Kom hier later op terug.

Zie zeker mogelijk heden. Je dient echter wel een scanprogramma te gebruiken welke DNG aankan anders blijft het dweilen met de kraan open.

Door vele gebruikt van Vuescan begin toch wel meer mogelijkheden te zien.
Zeker als uitgangspunt van de topic waar alles is om begonnen.

De toonschaal.

Het grote voordeel van Vuescan is dat ik deze direct in Linux kan gebruiken, wat wel een groot pluspunt is.

Wordt vervolgd.

groet,

Theo
_________________
Mister.....T
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Forum Rolleiflexclub -> De digitale werkwijze Tijden zijn in GMT + 1 uur
Ga naar pagina Vorige  1, 2
Pagina 2 van 2

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group